Hírek


Tudós tanárok – tanár tudósok 2013.03.08.

2013. március 6-án került sor a TUDÓS TANÁROK – TANÁR TUDÓSOK könyvsorozat Jancsó Benedek pedagógiai munkásságát feldolgozó kötetének bemutatójára.

A könyvsorozat legújabb kiadványának sajtóbemutatója az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógiai Könyvtár és Múzeum dísztermében került megrendezésre.

A könyvbemutatót Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója nyitotta meg, köszöntőt mondott Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár és Dr. Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány elnöke. Dr. Raffay Ernő egyetemi tanár és Dr. Jáki László, a könyv szerzője, neveléstörténész méltatta Jancsó Benedek munkásságát.

Jancsó Benedek (1854-1930) polihisztor volt: pedagógus, történész, publicista, iskolaigazgató, egyetemi tanár, a miniszterelnökség nemzetiségi majd oktatáspolitikai ügyosztályainak tisztviselője, folyóirat-szerkesztő, az iskolahálózatokon kívüli szabadoktatás népszerűsítője és megszervezője, kisebbségpolitikai és nemzetiségtörténeti szakíró. Jancsó többek között a Székely Nemzeti Tanács elnökeként, a Magyar Társadalomtudományi Egyesület igazgatójaként, az Országos Szabadoktatási Tanács ügyvezető alelnökeként fejtette ki tevékenységét, és nem utolsó sorban levelező tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának is.

Dr. Raffay Ernő előadásában Jancsó Benedek munkásságának elsősorban nemzetiségpolitikai vonatkozásaira hívta fel a figyelmet.

Dr. Jáki László Jancsó Benedek életművének – a XIX. század végén egyedülálló – pedagógusi szemléletét hangsúlyozta ki, amelyet a gyerekek szeretete, a gyermeki lélek ismerete, a szabadidős foglalkozások, a sport és az örömteli tanulás fontossága jellemzett.

Jancsó Benedek munkássága ma is eleven, időszerű érték, az életmű száz év múltán is érvényes üzenetet hordoz a mai kor emberének.

Dr. Jáki László könyve az általa szerkesztett sorozat 50. megjelent kötete. Ez alkalomból a Pedagógiai Könyvtár és Múzeum a rendezvényen a könyvsorozat eddig megjelent köteteit is bemutatatta egy kis kiállítás keretében.

további hírek


lap tetejére Legfrissebb híreink
Pályázat a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny versenybizottsági tagságára

Az EKE-OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum pályázatot hirdet a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2019/2020. tanévi versenybizottsági tagságára.
[ bővebben ]

Hőségriadó

miatt a múzeum hétfőn korábban zár.
[ bővebben ]

TISZTELT OLVASÓINK!

A könyvtár július 15-augusztus 20. között zárva lesz.
Nyitás: augusztus 21-én, szerdán 10.00-kor.
Minden kedves Olvasónknak szép nyarat, jó pihenést kívánunk!
[ bővebben ]

Múzeumok Éjszakája - 2019. június 22.

DIÁK – SZÍN – JÁTÉK XII.
[ bővebben ]

Shhh! Most a képek beszélnek! – Silent book. Módszertan. Premier.

Workshop és előadás pedagógusoknak, könyvtárosoknak, szülőknek
Múzeumok Éjszakája, könyvtári program
[ bővebben ]

további hírek


 Levelezési lista
Iratkozzon fel levelezési listánkra!

 

 Linkajánló
Miért nincs hazánkban a gyermekirodalomnak önálló intézménye?


[ bővebben ]

Keresőportál gyerekeknek?!


[ bővebben ]

Iskolák és könyvtárak az információs műveltségért

Információs írástudás terve Jyväskyläban
[ bővebben ]

Az Oktatási Minisztérium középtávú közoktatás-fejlesztési stratégiája


[ bővebben ]

Segédlet a fogyasztóvédelemmel összefüggő iskolai feladatok végrehajtásához


[ bővebben ]

további linkek