Hírek


A virgácstól a mézeskalácsig 2011.12.13.

Rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozások

December 6-án múzeumunk budapesti és siófoki kisiskolásokat látott vendégül, a foglalkozásokat szakmuzeológusok vezették. Az egész napos múzeumpedagógiai program délelőttjén az első osztályosok egy speciális tárlatvezetésen vettek részt az Orbis Pictus. Szemléltetés az iskolában c. állandó kiállításunkon. Az iskolai szemléltetés formáit az érzékeléshez kötődő játékok segítségével érthették meg. Az élményalapú ismeretátadást szolgálta az is, hogy régi taneszközöket (vagy másolatukat) is kipróbálhattak.

A harmadik és negyedik osztályosok három különböző foglalkozáson vehettek részt. Tematikánk szervesen kapcsolódott a jeles d átumhoz, Miklós napjához. Ezen a délutánon egyrészt az iskolai jutalmazás és büntetés történeti példáit mutattuk be, másrészt a nebulók meghallgathatták, hogy Szent Miklós, hogyan lett a középkorban a diákok és gyermekek védőszentje. Miután a középkorban szokássá vált az, hogy egy gyermekpüspököt választottak, aki azon a napon a főpásztori hatalmat gyakorolta, ezért mi is egy fordított világot elevenítettünk meg. Ennek a jegyében zajlott rendhagyó, dramatizált tanóránk, amit az 1920-as éveket modellező tantermükben tartottunk. A múzeum vezetője játszotta a diák szerepét, az ő „feleleteiből”, - amelyeket a tanítónőnek adott – sajátíthatták el a „tananyagot”.

A másik két helyszínen gyakorlati foglalkozások vártak a gyerekekre. Az iskolai jutalmazás egyik legszebb történeti példájak ént jutalomérmeket készítettek. Ezeket egy eredeti „szorgalmi jutaloméremről” másolva, maguk öntötték ki gipszből numizm atikus vezetésével. A foglakozásokat színesítette a historikus íróeszközök kipróbálása is. Szent Miklós napi köszöntő verseket másoltak palavesszővel palatáblára, így közvetett játékos úton nyerhettek ismereteket.
A nap végén a múzeum vezetője az apróságoknak mézeskalácsot ajándékozott, amit személyesen ő maga sütött erre az alkalomra. A gyermekek láthatóan annyira élvezték a délutánt az őket ért sokszínű impressziók miatt, hogy több közülük még maradni szeretett volna. 

további hírek


lap tetejére Legfrissebb híreink
Pályázat a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny versenybizottsági tagságára

Az EKE-OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum pályázatot hirdet a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny 2019/2020. tanévi versenybizottsági tagságára.
[ bővebben ]

Hőségriadó

miatt a múzeum hétfőn korábban zár.
[ bővebben ]

TISZTELT OLVASÓINK!

A könyvtár július 15-augusztus 20. között zárva lesz.
Nyitás: augusztus 21-én, szerdán 10.00-kor.
Minden kedves Olvasónknak szép nyarat, jó pihenést kívánunk!
[ bővebben ]

Múzeumok Éjszakája - 2019. június 22.

DIÁK – SZÍN – JÁTÉK XII.
[ bővebben ]

Shhh! Most a képek beszélnek! – Silent book. Módszertan. Premier.

Workshop és előadás pedagógusoknak, könyvtárosoknak, szülőknek
Múzeumok Éjszakája, könyvtári program
[ bővebben ]

további hírek


 Levelezési lista
Iratkozzon fel levelezési listánkra!

 

 Linkajánló
Miért nincs hazánkban a gyermekirodalomnak önálló intézménye?


[ bővebben ]

Keresőportál gyerekeknek?!


[ bővebben ]

Iskolák és könyvtárak az információs műveltségért

Információs írástudás terve Jyväskyläban
[ bővebben ]

Az Oktatási Minisztérium középtávú közoktatás-fejlesztési stratégiája


[ bővebben ]

Segédlet a fogyasztóvédelemmel összefüggő iskolai feladatok végrehajtásához


[ bővebben ]

további linkek